طرح توسعه حرم حسینی
طرح توسعه حرم حسینی
به گفته مدیر پروژه صحن عقیله بنی هاشــم، استفاده از علم و دانش ایرانی و به کارگیری مهندسان و نخبگان و تیم های مشاوره از ایران و استفاده از کالاها و خدمات تولید کشورمان یکی از نشانه های بارز در طرح توسعه حرم مطهر امام حســین(ع) در کربلای معلا اســت که هم در ترفیع گنبد مطهر و هم در ســاخت صحن عقیله بنی هاشم(س) کاربردی عینی دارد. با مدیران و استادکاران ایرانی طرح توسعه حرم مطهر امام حسین(ع) همراه می شویم.
مقاوم سازی و ضد انفجار
با مدیر کارگاه لاغرســازی ستون های پیرامون ضریح مطهرامام حسین(ع) که یک اســتادکار اهل کرمان است گفت وگو می کنم. ایشان تمایلی به انعکاس نام خود ندارد. ایشــان در ابتدا می گوید: «دوتا کار مهم را به ســتاد بازسازی عتبات کرمان سپرده اند، اول ساخت گنبد مطهر آقا سیدشهداء(ع) است که حدود یک و نیم برابر گنبد فعلی است و هفت و نیم متر ارتفاع آن بلندتر از گنبد فعلی است ساخت این گنبد مطهر درو امیدواریم تا پایان ســال ۹۷ کرمان به اتمام برسد.
کار دوم هم لاغر سازی و مقاوم سازی ستون های کنار ضریح مطهر است.» از ایشان می پرسم که گنبد فعلی چه خواهد شد؟ پاسخ می دهد: «گنبد فعلی باقــی خواهد ماند و گنبد جدید بر روی گنبد کنونی قرار خواهد گرفت و ارتفاع آن به گونه ای خواهد بود که در جای جای شهر کربلا گنبد امام حسین(ع) قابل رویت خواهد بود، ضمن اینکه تمامی چهار ســتونی که گنبد مطهر بر روی آن قرار دارند مقاوم سازی شده است.»
وزن گنبد
وی درباره وزن گنبد فعلی و گنبد جدید در حال ساخت ۱۲۰۰ تن وزن دارد هم چنین توضیح می دهد: «گنبد فعلی که بر روی چهار ستون استوار است اما گنبد جدید که در این زمان در حال ساخت اســت حدود ۲۲۰ تن وزن خواهد داشت و به سبک مقاوم سازی صنعتی است و در مصالح آن نوعــی الیاف به کار رفته کــه کاملا ضدانفجار و ضد بلایای طبیعی خواهد بود.»
ستون های گنبد مطهر امام حسین(ع) به گونه ای اطراف ضریح مطهر را گرفته بود که در ایام اربعین و ازدحام جمعیت امکان زیارت برای زائران حسینی بسیار سخت و دشوار بود، بر همین اساس مهندسان و اساتید ایرانی دست به کار شده و به لاغرسازی و در عین حال مقاوم سازی ستون ها پرداختند.
مدیر کارگاه لاغرسازی ستون های حرم حسینی توضیح می دهد: «اولین کاری که ما کردیم مقاوم ســازی و در عین حال لاغرسازی ستون ها بود، اطراف و ریشه ستون ها را به عمق ۳ متر حفاری کردیم و به وسیله شبکه آرماتوربندی، عمق ستون را بستیم و همین لاغرسازی ها سبب شد تا از هر ستون دو متر و ســی سانت برداشته شود و گره ازدحام جمعیتی اطراف ضریح مطهر برطرف شــود. تاکنون از چهار ستون، ســه ستون کاملا لاغرسازی شــده و فقط یک ستون باقی مانده که تا چند ماه آینده آن هم به اتمام خواهد رسید.»
لاغرسازی
وی در تکمیل صحبت هایش می گوید: «هر ستون حدود ۲۵ متر مربع فضا را گرفته بود که با لاغرسازی که انجام شده حدود ۶۰ درصد از این فضا به فضای ضریح مطهر اضافه شده است. این سبک مقاوم سازی بافت قدیمی تاکنون در هیچ کجای جهان سابقه نداشته که هم نوع آرماتوربندی و بتن ریزی آن و هم دوخت ســتون ها به گونه ای است که با نگاه به پانصد سال آینده ساخته شده است.»
وی در پاســخ به این ســوال که در کار مهندسی این سازه از چه افرادی استفاده شده، می گوید: «از تیم های قوی مشاوره شامل مهندسان ایرانی که جزو نخبگان و عضو هیئت علمی دانشگاه های کشورمان محسوب می شوند استفاده شده و حدود سه سال کار مطالعه این پروژه طول کشید و احتمالاتا پایا امسال به اتمام خواهد رسید.
صحن در حال ساخت ۵هکتار عقیله بنی
یکی از پروژه های وســیع عمرانــی در کربلای معلی که توســط ایرانیان و ستاد بازسازی عتبات عالیات و از راه نذورات مردم در حال ساخت است، صحن عقیله بنی هاشم حضرت زینب(س)اســت که به حرم مطهر امام حسین(ع) متصل خواهد شد. مهندس «ســلمان صابر» مدیر پروژه توسعه حرم امام حســین(ع) به نام صحن عقیله بنی هاشم(س) در کربلا به گزارشــگر کیهان می گوید: «مساحت اولیه این پروژه پنج هکتار اســت که باید حدود ۶۵۰ هزار متر مکعب از ان خارج شویم و تا عمق منهای ۱۵ متر از سطح طبیعی پایین برویم .
وی به چالش مهم این پروژه اشاره می کند و می گوید: «چالــش عمده این پروژه وجــود آب در عمق چهار و نیم متری اســت که تهدید جدی برای سازه محسوب می شود. الان دوسال است که بیشترین وقت ما صرف مهار همین آب شده و با ایجاد دیوارهای جداکننده و دیافراگمی، دیوارهای آب بند را در اطراف این پروژه ایجاد کردیم.»

طرح توسعه حرم حسینی
صحن عقیله بنی هاشم
مهندس صابــر در ادامه می افزایــد: «صحن عقیله بنی هاشم در چهار طبقه ساخته خواهد شد، که دو طبقه آن زیر زمین اســت، از این چهار طبقه حدود ۵۰ درصد فضای خالص زیارتی در اختیار زائران حسینی قرار خواهد و ۵۰درصد دیگــر هم خدمات مختلف به زائران گرفت و خواهد داد، مثل سرویس های بهداشتی، موزه، کتابخانه، مهمانسرا و…»
ایشــان به تعداد کارگران و استادکاران شاغل در این ایرانی پروژه اشاره می کند و می گوید: «فعلا در حدود ۳۰۰ ایرانی در مشــاغل مختلف اینجا مشغول به کار هستند و تعدادی هم از عراقی ها به ما کمک می کنند، و چون کم کم احداث دیواره مقابله با آب و خشک سازی و مقاوم سازی اطراف این پروژه در حال اتمام است، به همین دلیل در آینده نزدیک »۸۰۰ الی ۷۰۰ نیروی مشغول به کا ر خواهیم داشت .
پایان حساس ترین مرحله فنی طرح توسعه حرم امام حسین(ع)
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات از اتمام حساس ترین مرحله عملیات اجرایی فاز نخست طرح توسعه حرم مطهر حسینی با همت متخصصان ایرانی خبر می دهد و می گوید: «بــا توجه به وجود آب های زیرســطحی در شــهر کربلا، لازم بــود تا پیش از اجرای عملیات توســعه حرم، بســتر مکان اجرای پروژه بــا ایجاد دیوار آب بند را تبدیل به یک اســتخر خشک کنیم. به این منظور از فناوری و تجهیزات پیشرفته ای که مشابه آن در ایجاد سازه های دریایی به کار می رود، استفاده شد.» حســن پلارک با بیان اینکه ایجاد بستر خشک برای اجرای طــرح صحن حضرت زینب،حســاس ترین مرحله از پروژه بزرگ توســعه حرم مطهر حسینی است، تصریح می کند: «این دیوار آب بند به عمق حدود ۳۰ متر متشکل از ۵۸۹ ستون بتونی است که با استفاده از دستگاه هیدروفرز طی دو سال ساخته شد.
دیدگاهتان را بنویسید