ساخت گنبد و گلدسته در استان مرکزی
ساخت گنبد و گلدسته در استان مرکزی
ساخت گنبد و گلدسته در استان مرکزی و در شهرستان ساوه در شهر نوبران توسط گنبد و گلدسته سازی لطیفی طراحی واجرا شده است. جنس این گنبد وگلدسته فلزی بوده و با رویه ی آلومینیوم ساخته شده است. این گنبد و گلدسته های فلزی از پیش ساخته شده و آماده ی نصب در محل می باشد. مجموعه لطیفی با انتقال گنبد و گلدسته های فلزی به ساوه و نصب آنها در آنجا و با رعایت تمامی اصوب این پروژه را تکمیل کرده است. لازم به ذکر است که قطر این گنبد ۳ متر و مجموع طول و قوس و ساق گنبد نیز ۵ متر بوده است. در ضمن ارتفاع گلدسته از کف تا انتهای الله ۵٫۸ متر بوده است.
ساخت این گنبد و گلدسته در شهرستان ساوه و شهر نوبران انجام شده است. نوبران شهری است در بخش نوبران شهرستان ساوه استان مرکزی ایران. جمعیت این شهر در سرشماری ۱۳۹۵ برابر با ۲٬۱۷۰ هزارنفر بودهاست.نوبران شهری زیبا واقع در ۶۰ کیلومتری ساوه در مسیر همدان است با اب هوایی معتدل در بهار و تابستان و سرد خشک در زمستان و پاییز میباشد. از زیباییهای نوبران میتوان به باغات گردو، باغات مداواه (که در گذشته دور به ماد آباد شهرت داشته که در واقع قدمت منطقه را نشان میدهد که به زمان مادها برمیگردد) و اماکن تفریحی آن میتوان به پارک شهدا، پارک ملت اشاره کرد. محصولات و سوغات نوبران از جمله گردو، بادام، باسلوق، نان دستی (سنتی)، قیماق است.
ساخت گنبد و گلدسته
گنبد و گلدسته هم مثل خیلی از صنایع دارای یکسری ریزه کاری ها در ساخت و فروش می باشد که بصورت چند نکته بیان خواهد شد.د.ممکن است جواب سوالاتی درهمین زمینه باشد . مهم ترین نکته در سفارش گنبد این بوده که حتما گنبد های بالای ۶ متر باید نقشه و برآورد مهندسی داشته باشد. گنبد وگلدسته ها ازلحاظ ظاهری تفاوت چندانی باهم ندارند و ظاهرا فقط ازبابت طرح و ورق مصرفی متفاوت می باشند . ولی نکته اساسی این ست که علاوه بر ظاهر کار به باطن کار نیز باید توجه داشته باشیم . از جمله نکات اساسی قبل از سفارش گنبد و گلدسته می توان به موارد زیر اشاره نمود:
شاسی کار باید به اندازه کافی محکم بوده و متناسب با ارتفاع و قطر کار ساخته شده و آهن کافی در آن استفاده شده باشد . رینگ پایین گلدسته و گنبد حتما باید از ناودانی باشد تا ضمن داشتن مقاومت لازم ، در صورت وجود رطوبت در زمان طولانی تری خورده شود و ستون هامتناسب با کار بکار رفته باشند در صورت ضعیف بودن ستون ها و نبود لوله وسط در گلدسته باعث لرزش مداوم گلدسته واحتمال شکستگی جوشها و بروز خطر وجود دارد وباید دقت کافی در عقد قرارداد بعمل آید.
درمورد ورق مخصوصا ورق استیل ، جنس و ضخامت ورق مصرفی دقت شود . ورق مصرف شده درشرکت پایاسازان پارس استیل اصل (۳۰۴نگیر) با ضخامت ۰.۶ برای گلدسته و ۵٫ برای گنبد می باشد و ورق بگیر همان ورق آهنی با روکش استیل می باشد در اثر رطوبت و شرایط جوی پوسته داده و زنگ می زند .
نکته بعدی محاسبه متراژ کار می باشد که باید به روش زیر محاسبه شود:
الف –محاسبه مساحت گلدسته:درگلدسته متراژ کار از حاصل ضرب محیط مقطع پایینی گلدسته در ارتفاع مفید (بدون احتساب پرچم) بدست می آید . در یک جفت گلدسته قطر یک مترچنانچه ارتفاع پرچم درمحاسبات لحاظ شود ، متراژ بدست آمده حدود۷ متربیشتر از متراژ واقعی خواهد بود .
ب-گنبد :متراژ گنبد از حاصل ضرب محیط گردن در ارتفاع کل ( ارتفاع گردن باضافه طول هلال)بدست می آید .
در مورد دقت وظرافت کار هم باید توجه داشته باشیم که دقت و ظرافت کار نیاز به صرف زمان وهزینه بیشتری دارد بطورمثال در گنبد هرچه تعداد تقسیم بندی های آن بیشتر باشد نیاز به آهن و ورق بیشتری دارد وزمان اجرای کار هم بالاتر خواهد بود و کار زبباتر خواهد شد و بالعکس .
-.قبل از سفارش کار وعقد قرارداد از چند نمونه از کارهای نصب شده سازنده بازدید کرده و به همراه شخصی فنی تمام موارد فوق اعم از آهن کشی و ورق کاری را کنترل نمایید.
-. در محاسبات کار دقت کافی داشته باشید و قطر و ارتفاع کار را قبل از نصب با اندازه های مورد قرارداد مطابقت دهید .(مخصوصا ومخصوصا ارتفاع پرچم )
-. ضخامت ورق را با کولیس و نگیر بودن ورق را با آهن ربایی قوی کنترل نمایید.
مساجد مهم ساوه
مسجد جامع ساوه
مسجد جامع ساوه که البته بیشتر به موزه ای کم نظیر می ماند، از اولین مساجد ساخته شده در ایران است. علاوه بر این که شهر ساوه خود یکی از شهرهای معروف و تاریخی ایران است. بنای خشت و گل مسجد جامع ساوه با وسعت چهار هزار و ۲۰۰ متر مربعی، بعنوان قدیمی ترین مسجد استان مرکزی یکی از زیباترین آثار تارخی این استان است. آثار باقی مانده در این مسجد نشان از گذر سه دوره تاریخی بر این بنا را دارد. مقطع تاریخی قبل از اسلام، قرون اولیه اسلامی و دوران صفوی.
باستان شناسان معتقدند که مکان مسجد فعلی در دوران ایران باستان، آتشکده بوده و در دوره اسلامی تبدیل به مسجد شده است. تا به حال بهطور دقیق تاریخ مسجد جامع ساوه تعیین نشده، اما قدیمیترین شیء که در این مجموعه پیدا شده، کتیبههایی است که در قرن چهارم نوشته شدهاند بنابراین این مسجد حداقل ۱۰۰۰ سال عمر دارد.
باستانشناسان مدعياند اين مسجد يکي از اولين مسجدهاي ساخته شده در ايران است؛ هرچند مسجد کهنسال در طول قرنهاي بعد آنقدر تغيير کرد که ديگر چيزي از آن مسجد اوليه باقي نمانده است.ساختمان کنونی مسجد نیز همچنان صلابت و زیبایی خود را دارد، دور تا دور حياط مستطيل – مربع شكل مسجد جامع شهر ساوه را يك گنبد زيبا، چندين شبستان، ايوانهايي بلند و مناره ای بلند گرفته است. اين مسجد زيبا آن قدر تزئينات مختلف معماري روي طاقها و ديوارهايش دارد که ميتوان به عنوان يک موزه به ديدنش رفت.
این مسجد مشتمل بر یک صحن و گنبدی در جنوب، دو ایوان، یک مناره، چند شبستان، محراب هایی متعدد و قدیمی با خطوط کوفی و دو محراب از دوره صفویه با خط ثلث است.گنبدخانه مسجد که از قدیمیترین بخشهای آن است، قرن چهارم و پنجم در ضلع جنوبی بنا شده، مناره مسجد متعلق به قرن ششم است. این بنا دارای شبستان ها و دهلیزهای زیبای آجری است و از آثار قرن ششم و عصر سلجوقیان به شمار میرود. محراب آن دارای کتیبههای متعدد عمودی و افقی است که سه جانب آن را فرا گرفته و روی آن به خط ثلث و کوفی و سورههایی از قرآن مجید (سوره قدر، اخلاص، جمعه) گچبری شده است. در گوشه شمال شرقی و بیرون از مسجد، منارهای رفیع و آجری مربوط به دوره سلجوقی واقع شدهاست. قسمت پایین این مناره ساده و قسمتهای بالایی آن با نقوش آجری مزین شده و بر اساس شواهد و قراین، به مرور زمان قسمتی از آن تخریب یا ریزش کردهاست و ارتفاع فعلی آن ۱۴ متر و با قطر ۵/۳ متر میباشد. راه پلهای مارپیچ که به نقوش متنوع و برجسته مزین شده نیز در داخل آن وجود دارد.
مسجد سرخ ساوه
مسجد سرخ یکی از بناها و مساجد زیبای شهرستان ساوه و کشور ایران است که در مجموعه مسجد انقلاب ساوه قرار دارد. این مسجد به موجب تزئینات و کتیبههای قرمزرنگی که در آن تعبیه شدهاست، به مسجد قرمز شهره شدهاست. از جمله باارزشترین عناصر سازندهٔ این مسجد، محراب مزین شدهٔ آن به کتیبههای گچبری شده و نقاشیهای متعدد آن و همچنین مناره آجری این مسجد میباشد.
این مسجد شامل سر در ورودی، صحن، ایوان، گنبدخانه، شبستان، رواق و مناره، دو مدرسه قدیمی و جدید و یک مسجد تازه ساخت است.سر در ورودی این بنا مزین به تزئینات کاشیکاری (کاشی فیروزهای عصر صفوی) است و جدار آن حدود ۶۰ سال پیش سفیدکاری شدهاست. طاق سر در، مقرنس کاری و در پایین آن، کتیبهای گچبری شده به خط ثلث برجسته نمایان است و بالای درگاه و در سینه سر در، لوح سنگی نصب شده که بر آن فرمانی دیوانی از شاه اسماعیل صفوی نقش بستهاست.
معماری مسجد
معماری مسجد به عنوان یکی از مهمترین جلوه های هنر اسلامی، یکی از ویژگی های تمدن اسلامی است که با مناره های خود همواره توجه گردشگران را به خود جلب کرده است و این در حالی است که مناره به عنوان یکی از اساسی ترین عناصر معماری مورد توجه بود. معماری عربستان در صدر اسلام بسیار ساده و ابتدایی بود. بیشتر خانه ها، کلبه هایی چهارگوش بودند که با الیاف گیاهی مسقف می شدند اما با ورود اسلام به بطن سایر تمدن ها و مشارکت معماران و هنرمندان بومی در ساخت مساجد بود که معماری اسلامی رفته رفته به عنوان آنچه که امروز ماهیت مشخص و منحصر به فرد خود را به همراه دارد، پدید آمد. مسجد همزمان با نفوذ و گسترش به خارج از مرزهای سرزمین حجاز پدید آمد. درک معماری اسلامی بدون تحقیق و مطالعه آن میسر نیست و همان طور که گفته شد مناره یکی از مهمترین عناصر مسجد و معماری اسلامی است که عبارت است از: « مکانی که مؤذن جهت گفتن اذان به آنجا می رود» لذا آن را گلدسته و مأذنه نیز گفته اند.
با توجه به اهمیت اذان در اسلام و کارکردهای ارشادی و تبلیغاتی آن، نیاز به مکانی اختصاصی برای مؤذن احساس شد. ساختمان مناره در آغاز صورت بسیار ساده ای داشت و آن عبارت بود از دیواری بلند و برج مانند که در بالای آن محلی برای مؤذن اختصاص داده شده بود. بعدها اطراف آن دیواری حصار مانند و روی آن سایبانی ایجاد شد و تکامل یافت. با ورود اسلام به ایران و در مساجدی که در غرب ایران ساخته شد نیز مناره هایی به سبک معماری بومی و به شکل چارطاقی و برج های ساسانی ساخته شد که بعدها و در زمان خلافت عباسیون الگوی بسیاری از مساجد دنیای اسلام شد.
کلمات کلیدی:
ساخت گنبد و گلدسته
ساخت انواع گنبد و گلدسته فلزی
ساخت گنبد و گلدسته در استان مرکزی
گنبد وگلدسته سازی در ساوه
دیدگاهتان را بنویسید