دانشگاه تفرش
دانشگاه تفرش
ساخت گنبد دانشگاه تفرش توسظ کادر مجرب پایاسازان پارس طراحی و اجرا شده است. با توجه به اینکه امروزه گنبد ها تنها در مساجد و امامزاده ها نصب نمی شوند و کاربرد گسترده تری پیدا کرده اند دانشگاه های زیادی با نصب و ساخت گنبد در محوطه شان این مونومان مذهبی را به فضای آموزشی بسیار نزدیک کرده اند. گنبدی که قوس آن نشان از آسمان دارد.
انواع گنبد و گلدسته
گنبد و گلدسته از نظر مصالح به دو دسته تقسیم می شوند .
دسته اول: گنبد وگلدسته های فلزی پیش ساخته شده که از جنس فلز هستند . این نوع گنبد و گلدسته ها به صورت آماده در محل نصب می شود .و از مزایای آن می توان
- – آماده سازی و نصب سریع و آسان
- – هزینه ساخت پایین تر نسبت به نوع غیر فلزی
- – تنوع از نظر طرح و نقش و نگار و جنس آن همچنین زیباییش را نام برد.
واز معایب آن کاهش شفافیت آن طی مرور زمان طولانی است.
دسته دوم : نوع غیر فلزی گنبد که در ساخت آن از آجر و کاشی استفاده می شود و باید در محل بنا ساخته شود . از محاسن آن میتوان به دوام و ماندگاری بالای آن اشاره کرد.
و از معایب گنبد و گلدسته های کاشی و بتنی می توان موارد زیر را برشمرد:
- –کم بودن تعداد استادکاران مجری
- – وقت گیر بودن ساخت این نوع
کشورهاي عربي، براي پوشاندن درگاه ها و نيم گنبدها، از قوس هاي نيم دايره و هلالي که به قوس رومي معروف بود، استفاده کردند و ايرانيان قوس هاي ايراني را که اکثراً تيزه دار و يا به عبارتي جناغي هستند، به کار بردند. از اين رو در تمام بناهاي معروف ايران، قوس هاي رايج نعل اسبي و يا قوس هاي گنگره دار و دالبري، مشاهده نمي شود. با توجه به وسعت و گسترش ايران بزرگ در آن زمان و ارتباطات و مشاهدات مختلف، بايد بخشي از اين تأثير گذاري را امروز در معماري ايران شاهد باشيم؛ ولي هنرمندان و معماران با سليقه ي ايراني به هيچ وجه حاضر نشدند حتي براي نمونه، از قوس هاي رايج عربي استفاده کنند. با ملاحظه ي گنبدهاي کشورهاي اسلامي، مشاهده مي شود که گنبد هاي مساجد ساير کشورهاي اسلامي، نمي توانند همپاي گنبدهاي زيباي ايراني باشند. انتخاب رنگ فيروزه اي، با نقوشي اسليمي و يا طرح هاي هندسي ساده، ولي با شکوه، جلال و ابهت خاصي به گنبدهاي ايراني داده است؛ حتي گنبد خاکي
مسجد جامعه اصفهان که به نام گنبد تاج الملک معروف است و فاقد هر گونه پوشش کافی است، نمونه اي دقيق و حساب شده از طرح و ساختمان يک گنبد ايراني است. گنبدهاي زيباي ايراني در پهن دشت شهرهاي کويري، مانند يزد و کاشان و در شهري مانند اصفهان، همانند نگين هايي فيروزه اي و ستاره هايي درخشان، در ميان بناهاي کرم رنگ آجري و يا کاهگلي مي درخشند. تناسبات گلدسته ها و مناره ها و سردر ايوان ها با گنبد، از يک هماهنگي موزون برخوردار است؛ به نحوي که بيننده، هيچ کدام را بر ديگري ترجيح نمي دهد؛ بلکه همه اين مجموعه را به صورت واحد مي نگرد. در مکاتب معماري، شاخص ها و عناصري وجود دارند که نماينده و بيانگر اهداف اصلي آن مکتب مي باشند و در حقيقت، اين شاخص ها يا مونومان ها، تعريف کننده هويت بنا، ساختمان و اشخاص استفاده کننده از آن هتسند که در يک نگاه مفهوم را مي رسانند.
کلمات کلیدی:
گنبد سازی در دانشگاه
انواع گنبد و گلدسته
ساخت گنبد دانشگاه تفرش
ساخت انواع گنبد و گلدسته
گنبد فلزی و غیر فلزی
گنبد کاشی و گلدسته بتنی
گنبد های ایرانی و عربی
گنبد و گلدسته سازی لطیفی
دیدگاهتان را بنویسید