ساخت گلدسته در زاهدان و در شهرستان نیکشهر توسط گنبد و گلدسته سازی لطیفی انجام شده است. گنبد و گلدسته های فلزی از پیش ساخته شده به دست گنبد و گلدسته سازی لطیفی قابلیت نصب و احداث در تمامی استان های کشور را دارد. این پروژه در استان سیستان بلوچستان، شهرستان نیکشهر برای مسجد بلال ساخته شده است.
ساخت گلدسته در زاهدان
ساخت گلدسته در زاهدان
نیکشهر یکی از جنوبی ترین شهرهای ایران است.شهرستان نیکشهر در جنوب شرقی ایران و در حدود ۱۳۵ کیلومتری دریای عمان و در مسیر جاده ترانزیتی ایرانشهر به چابهار قرار دارد. این شهرستان بعد از زاهدان و ایرانشهر بزرگترین شهر استان می باشد. شهرستان نیکشهر شامل سه شهر نیکشهر، قصر قند و فنوج، ۱۶دهستان و ۸۱۶ پارچه آبادی است. آب وهوای شهرستان گرمسیری بوده، و در این نوع آب وهوا بیشترین نوع محصولات کشاورزی قابل کشت و برداشت بوده، طوریکه نام هندوستان کوچک بر این منطقه نهادهاند.
ساخت گنبد فلزی
علل پیدایش گنبد و گلدسته آلومینیوم و استیل ( گنبد و گلدسته فلزی):
با توجه به نیاز به وجود مساجد در تمام نقاط کشور و با توجه به اینکه کاشی در برخی از شرایط آب و هوایی و جوی استحکام کافی را نداشت و دچار ترک خوردگی و ریزش می شد و همچنین وزن گنبد کاشی بسیار بالا بوده و بسیاری از سازه ها تحمل همچنین باری را نداشتند ، گنبد فلزی برای اولین بار ساخته شد ، زیرا هم از نظر وزنی بسیار کمتر بوده و هم در صورت اجرای صحیح مقاوت ببیشتری در برابر سرما و گرما دارد.
مهمترین نکات در نحوه ی اجرای اصولی گنبد فلزی:
طراحی دقیق از نظر معماری و همچنین طراحی برای آب و هوای مناسب هر منطقه ،و درست و اصولی کمال ها ، فواصل یک اندازه داشتن آن ها ، خم بین دو ورق با دستگاه پرس برک که باعث افزایش مقاوت و طول عمر چند برابری ورق می شود ، کشیدن ورق ها با دستگاه در زمان نصب برای اتصال بهتر ورق به شاسی کشی ، همچنین نوع ورق و شاسی کشی ورق بر روی قیمت و کیفیت گنبد تاثیر می گذارد.
گنبد استیل: گنبد های استیل متداول در کشور معمولا استیل طلایی و یا نقره ایی می باشند.
انواع استیل برای ساخت گنبد و گلدسته : استیل از نظر نوع انواع مختلفی در کشور دارد ، نمونه های رایج انواع استیل طلایی بالغ بر ۳۸ نمونه و استیل سفید بالغ بر ۲۶ نمونه می باشد.
گنبد آلومینیوم: گنبد های از جنس آلومینیوم در کشور معمولا طلایی ، سبز و یا سفید هستند. عدم زنگ زدگی و سبکی از مزایای آلومینیوم می باشد.در گنبد فلزی مهم تر از نوع ورق نحوه ی اجرای گنبد می باشد.
ساخت گلدسته در زاهدان
مساجد مهم سیستان و بلوچستان
مسجد عبدالقادر در سیستان و بلوچستان و شهرستان نیکشهر واقع شده است. نام اثر در فهرست آثار ملی ایران مسجد عبدالقادر می باشد. قدمت و دوره تاریخی آن به اواخر قاجار ـ اوایل پهلوی باز می گردد.مسجد عبدالقادر یکی از آثار ملی ثبت شده ایران در نیکشهر است که قدمت آن مربوط به اواخر قاجار ـ اوایل پهلوی می باشد و در تاریخ ۱۳۸۱/۱۱/۱۲ به شماره ثبت ۷۲۶۸ در مجموعه آثار تاریخی ایران ثبت شده است. نشانی این اثر ملی ثبت شده نیکشهر شهرستان نیک شهر، یک کیلومتری خیابان امام خمینی (ره) می باشد.
معماری مسجد
معماری مسجد به عنوان یکی از مهمترین جلوه های هنر اسلامی، یکی از ویژگی های تمدن اسلامی است که با مناره های خود همواره توجه گردشگران را به خود جلب کرده است و این در حالی است که مناره به عنوان یکی از اساسی ترین عناصر معماری مورد توجه بود. معماری عربستان در صدر اسلام بسیار ساده و ابتدایی بود. بیشتر خانه ها، کلبه هایی چهارگوش بودند که با الیاف گیاهی مسقف می شدند اما با ورود اسلام به بطن سایر تمدن ها و مشارکت معماران و هنرمندان بومی در ساخت مساجد بود که معماری اسلامی رفته رفته به عنوان آنچه که امروز ماهیت مشخص و منحصر به فرد خود را به همراه دارد، پدید آمد. مسجد همزمان با نفوذ و گسترش به خارج از مرزهای سرزمین حجاز پدید آمد. درک معماری اسلامی بدون تحقیق و مطالعه آن میسر نیست و همان طور که گفته شد مناره یکی از مهمترین عناصر مسجد و معماری اسلامی است که عبارت است از: « مکانی که مؤذن جهت گفتن اذان به آنجا می رود» لذا آن را گلدسته و مأذنه نیز گفته اند.با توجه به اهمیت اذان در اسلام و کارکردهای ارشادی و تبلیغاتی آن، نیاز به مکانی اختصاصی برای مؤذن احساس شد. ساختمان مناره در آغاز صورت بسیار ساده ای داشت و آن عبارت بود از دیواری بلند و برج مانند که در بالای آن محلی برای مؤذن اختصاص داده شده بود. بعدها اطراف آن دیواری حصار مانند و روی آن سایبانی ایجاد شد و تکامل یافت. با ورود اسلام به ایران و در مساجدی که در غرب ایران ساخته شد نیز مناره هایی به سبک معماری بومی و به شکل چارطاقی و برج های ساسانی ساخته شد که بعدها و در زمان خلافت عباسیون الگوی بسیاری از مساجد دنیای اسلام شد.
دیدگاهتان را بنویسید